Kommunal- og moderniseringsministeren åpnet visningsleilighet for velferdsteknologi

Visningsleiligheten på Slettebakken i Bergen er en del av Bybo prosjektet Bjerknesplass med over hundre ordinære boliger med integrert velferdsteknologi.

  1. Offisiell åpning i 2014: Kommunal- og moderniseringsministeren Jan Tore Sanner klippet snoren for visningsleiligheten. Beboer Pål Fagerheim (til venstre) og byråd for miljø og byutvikling, Filip Rygg (til høyre) i bakgrunnen. Foto: Husbanken.
  2. Styrer boligen via nettbrett: Tor Sætrang fra Fornebu Consulting (til høyre) demonstrerer hvordan ulik velferdsteknologi kan styres via nettbrett for Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (i midten) og administrerende direktør i Husbanken Bård Øistensen (til venstre). Foto: Husbanken.

Prosjektet på Bjerknesplass er et av de største i sitt slag i Norge, med til sammen 108 ordinære boliger med integrert velferdsteknologisk basisinstallasjon. Teknologiene i veggene er lagt opp slik at den med få plug-ins og apper omgjøres til smarthus med velferdsteknologi. Dermed kan leilighetene bli avanserte omsorgsboliger ved behov nå eller i fremtiden. 

Visningsleiligheten er utstyrt med tekniske installasjoner som viser ulike helsemessige løsninger og komfortløsninger. Dette innebærer styring av flere funksjoner i boligen, som for eksempel lys, varme og ulike tekniske installasjoner, og også samhandling med de som leverer hjemmebasert omsorg.

Husbanken har samarbeidet tett med den private utbyggeren Bybo, som står bak prosjektet. Bergen kommune, Fornebu Consulting, Høgskolen i Bergen og Orange Helse er sentrale samarbeidspartnere. Utviklingspartnerskapet mellom disse aktørene har som mål å utvikle nye måter å levere helse- og omsorgstjenester på i framtiden.

Prosjektet er klassifisert som lavenergi klasse 1 og er universelt utformet.  Bybo har fått grunnlånsfinansiering på 80 % fra Husbanken. Prosjektet har også mottatt kompetansetilskudd.

Les mer om boligprosjektet på Bjerknesplass her