Norsk Lyspris 2013 til Noregs viktigaste landemerke

- Lyset skal sist, men ikkje minst, framheve det som reknast for Noregs viktigaste landemerke, seier juryen av Norsk Lyspris 2013 ved utdeling av prisen til Norconsult for lysdesign av Holmenkollbakken nasjonalanlegg. Sivilarkitekt Tina Therese Larsen, representerte Husbanken i juryen.

Prisen blei delt ut på årets store lysarrangement i Sekkefabrikken Kulturhus i Slemmestad 26. november med bortimot 200 lysinteresserte til stades. Det var mange flotte kandidatar til prisen og dei fem nominerte prosjekta, frå Notodden, Porsgrunn, Kristiansand og Oslo, fekk heiderleg omtale. Blant dei nominert var blant anna Verdensparken på Furuset der Husbanken har gitt støtte til lyssettinga i parken. 


Lysdesignet omfattar lyssetjing av gangvegen rundt skåla og under kula på hoppbakken, i tillegg til det integrerte lyset i sjølve hoppbakken. Foto: Anette Larsen.

Juryen sin grunngjeving for tildeling av prisen til Holmenkollen nasjonalanlegg:
"Holmenkollens belysning er for en arena som skal håndtere store publikumsmasser. Det skal tilrettelegges for internasjonal TV-overføring, og lyset skal sist men ikke minst fremheve det som regnes for Norges viktigste landemerke. Lysprisen er gitt til effektbelysningen og den dekorative belysningen – ikke arenalyset. Lysdesignet løfter frem form og funksjon, og viser den storslåtte arkitekturen. Effektbelysning løfter skihoppet opp fra bakken. Dette presenterer hoppbakken i et svev som på en visuell, enkel og treffende måte understreker byggverkets innhold og mening. Belysningen fungerer også som funksjonsbelysning for gangveien under.

Lysdesignet framhever både arkitektur, ingeniørkunst og hoppsporten. Det er valgt en god teknisk løsning som er hensiktsmessig med hensyn og vedlikehold. Det er modig at man her har vist måtehold og begrenset effektbruk og samtidig klart å vise landemerket separat fra landskapet. Juryen mener at løsningen promoterer Oslo som en av Fremtidens byer det er tatt hensyn til lysforurensing og energibruk. Hoppbakken signaliserer et verdig og tydelig visuelt symbol for Oslo og Norge. Den blir en logo i terrenget i vintermørket".
Les meir på lyskultur.no.