Finn Tokvam kommer – kommer du?

Husbankens konferanse om universell utforming i Bergen 6. og 7. september 2016 har over 150 påmeldte, og Finn Tokvam er konferansier for første dag. Tokvam, kanskje best kjent fra P.I.L.S. i NRK P1, gleder seg til dagen og understreker at universell utforming er noe alle er tjent med.


Foto: Poul Iversen.

- Tidligere har jeg vært farget av påstander om at denne typen krav til tilgjengelighet bare er plunder og heft. Etter å ha hørt mer om temaet, ser jeg det som veldig interessant, og mener at vi ikke må rette irritasjonen i feil retning, sier Finn.
- Det er viktig at vi ser helheten og samfunnsnytten av universell utforming, og ikke sitter på hver vår tue og roper høyt om det vi synes er vanskelig. Det blir som anekdoten om faren som var så sint på læreren at sønnen ikke fikk ta med leksebøkene inn i huset, men måtte sette sekken i vedboden etter skolen. Faren skulle ikke ha noe fra den læreren inn i livet!

Lover liv og humor

- Vi må nok alle sammen passe på at vi heller ser det innovative og nye muligheter å løse ting på, og ikke bare det vi synes er truende. Er det ikke litt typisk at vi fokuserer på det negative, i stedet for å se verdien i det som ligger foran oss, påpeker Finn.
- Nå er jo ikke jeg noen fagmann på området. På konferansen blir min jobb å lage litt liv og humor mellom foreleserne, og kaste noen skråblikk på de aktuelle problemstillingene som dukker opp i innleggene, sier humoristen, som ser fram til å lede arrangementets dag 1 på Kulturhuset USF på Verftet.

- Jeg bor jo på Nordnes selv, så jeg får nok med meg tapasmiddagen og minglingen på slutten også!

Spennende eksempler

Husbanken arrangerer konferansen i samarbeid med Deltasenteret. Både oppgradering av boliger og universell utforming er svært aktuelle problemstillinger for Norge i årene som kommer. Konferansen vil belyse universell utforming som bærende kvalitet i rehabilitering og mulighetene som ligger i oppgradering av den eksisterende boligmassen. De fleste boligene er allerede bygget, og en stor andel av disse har betydelige utfordringer når det gjelder å løfte boligkvaliteten opp til dagens standard.

Over to dager vil du få høre innlegg fra blant annet Erling Dokk Holm, Spridd arkitekter, BATE boligbyggelag, Jasmien Herssens og Torstein Skauge. Det vil bli presentert spennende eksempler fra Sverige, Danmark og Belgia, i tillegg til gode prosjekter innenfor våre egne landegrenser.

Dag 1 avsluttes med en liten befaring til boligområdet ved siden av USF, Georgernes Verft, før tapasmiddag og musikk fra bandet Kniv og Taffel. Dag 2 arrangeres på Scandic Ørnen, og avsluttes med befaringer til ulike oppgraderingsprosjekter i Bergen.