Videokunst på Veitvet

For første gang har Nasjonalmuseet sendt en kunstutstilling til en bydel ut av Oslo sentrum. Nærmere bestemt til Veitvet der “Bending Water”, ved anerkjente Sven Påhlsson, kunne oppleves en uke i september.

Et initiativ fra Bydel Bjerke og et ønske fra Nasjonalmuseet om å nå ut all slags publikum førte til samarbeid om utstillingen på Veitvet senteret. Kunstner Sven Påhlssons verk består av to videoer. I videoene ser man dråper som danner en figur, og de er hele tiden i bevegelse.   Videoverkene er en del av en serie på flere, der noen ikke tidligere er stilt ut.  

 Vann i bevegelse (foto:Husbanken)
 Vann i bevegelse, Beding Water (foto:Husbanken)

Vannanimasjoner
Påhlsson bruker avansert datateknologi som viser svevende vannanimasjon i kontinuerlig bevegelse og endring av figurer etter simulerte påvirkninger. Det dreier seg om samme type teknologi som blir brukt for værvarsling og beregning av naturkrefter. Utstillingen ble vist som en del av tilbudene i Veitvet og Sletteløkka-uka, fra 19. – 25. september. Visningsrommet var i underetasjen på Veitvet senteret, i helt mørke lokaler, slik at publikum fikk best mulig anledning til å studere Påhlssons verk.   
 

Pilotprosjekt
Utstillingen har fått en del besøk. De fleste som har kommet er folk som har blitt invitert til avtalt tid, eksempelvis flere skoleklasser og eldresenteret.
   
Jeg har opplevd en god respons fra besøkende. Mange var takknemlige og syntes at det var storartet å få oppleve utstillingen. Man får varme personlige tilbakemeldinger, sier billedkunstneren.

Det planlegges nå et galleri i senterets øvre etasjer. Dette vil gjøre det lettere å ha ulike type utstillinger. Nasjonalmuseet har flere utstillinger som kan lånes ut og har brukt utstillingen på Veitvet senter som et pilotprosjekt.
   
Forsøket evalueres i disse dager. Det kan hende at det fører til et videre samarbeid med bydelene i Oslo om framtidig utstillinger, sier Sinikka J. Olsen. Olsen er  billedkunstner, og har hatt ansvaret for å presentere videoutstillingen på Veitvet.