Verdens høyeste trehus reiser seg i Bergen

Rett under Puddefjordsbroen som forbinder Bergen sentrum med Løvstakksiden bygges verdens høyeste trehus på hele fjorten etasjer. Husbanken er stolt med på laget gjennom grunnlånsfinansiering. I tillegg har prosjektet status som pilotprosjekt.

 

 1. Byggeplassen i juli 2014: Grunnarbeidene er i gang. Foto: Ingrid Feet Bjørgo/Husbanken.
 2. Byggeplassen i oktober 2014: Nesten tre hele etasjer med moduler er heist på plass. Foto: Ingrid Feet Bjørgo/ Husbanken.
 3. Gjennom vinduene skimtes interiøret i modulene som leveres ferdig, med bad og kjøkken. Foto: Ingrid Feet Bjørgo/Husbanken.
 4. Byggeplassen sett fra Puddefjordsbroen. Til venstre skimtes noen av nybyggene langs Puddefjorden, et område som er i transfomasjon. Foto: Ingrid Feet Bjørgo/Husbanken.
 5. Bærekonstruksjoner i limtre er kommet opp på byggeplassen i november 2014Byggeplassen i november 2014: Bærekonstruksjoner i limtre er kommet opp. Foto: Torben Blindheim/Husbanken.
 6. bærekonstruksjonene i limtre settes på plassHer ser vi hvordan bærekonstruksjonene i limtre settes på plass. Foto: Torben Blindheim/Husbanken.
 7. ytterligere fire etasjer er kommet på i februar 2015Byggeplassen i februar 2015: Fem nye etasjer, i form av 23 ferdige leiligheter fra Estland, er kommet på plass. Foto: Torben Blindheim/Husbanken.
 8. fire nye etasjer på fire dagerGod fremdrift. I løpet av fire dager kom fire etasjer på plass. Foto: Torben Blindheim/Husbanken.
 9. høyblokken treetByggeplassen i juni 2015: Alle 14 etasjene er kommet på plass, og bygget rager 51 meter over bakken. Foto: Ingrid Feet Bjørgo/Husbanken.
 10. boligblokken treet fra damsgårdsveienFoto: Ingrid Feet Bjørgo/Husbanken.
 11. boligblokken treet fra andre siden av damsgårdssundetFoto: Ingrid Feet Bjørgo/Husbanken.

Sameiet med det passende navnet «Treet» skal bli 51 meter høyt når det står ferdig ved utgangen av 2015, og bygges av Bergen og Omegn Boligbyggelag (BOB). Sameiet består av 62 leiligheter over 14 etasjer. Boligene tilfredsstiller Husbankens krav til universell utforming og bygges med energikrav i henhold til NS 3700 passivhus. Prosjektet har også mottatt tilskuddsmidler fra Enova.

Pilotprosjekt

BOB har fra starten ønsket at prosjektet skal være et pilotprosjekt for industrialisering av byggeprosessen. Bygget består i stor grad av prefabrikerte elementer produsert i Estland. Også dekker i korridorer, trappekonstruksjoner, balkonger, sjaktvegger og heissjakt planlegges prefabrikkert for å redusere montasjetiden på byggeplassen. Elementene bygges innendørs i tørre og temperaturregulerte omgivelser.

«Treet» viser hvordan man kan bygge urbane boliger med høy grad av tomteutnyttelse og bærekraftig materialbruk. Boligblokken bygges i tre med bærekonstruksjoner i limtre, beskyttet av en «regnfrakk av glass». Leilighetene bygges som moduler og fraktes til byggeplass via båt.  I femte og tiende etasje etableres det dekker av betong for å dempe svingninger i konstruksjonen.

Se video fra ankomst av de første modulene http://vimeo.com/65334217

Les mer om prosjektet

http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Denne-leiligheten-kan-bli-din-3213177.html
http://www.bob.no/?mapping=225