Passivhusene i Grimstad reiser seg

På Søm i Grimstad er Sørlandets to første passivhus på vei opp. Husbanken og Universitetet i Agder er med i prosjektet. Passivhus er spådd å bli Norges fremtidige boligstandard med et ekstremt lavt energiforbruk.Praten går lett når utbygger Bengt G. Michalsen har invitert til befaring på byggeplassen med påfølgende frokostmøte. Deltakerne får oppleve de mange tekniske løsningene som til sammen skal sørge for at boligene får et strømforbruk på kun 15 kilowattimer (kWh) per kvadratmeter i året. Det er omtrent en femtedel av oppvarmingsbehovet i en normal bolig.


Bildet viser inntaket fra solfangerne og veggene som skal isoleres i tre sjikt med det elektriske og rør i innerste vegg (ikke satt opp ennå).

Energiforbruket er lavt fordi kuldebroer og gjennomføringer er redusert til et minimum. Vinduer og dører har svært lav og bygningskroppen er 35 cm tykk og ekstraisolert. Det er brukt dobbel vindtetting med tape i alle skjøter for å minimere luftlekkasjer.

Boligene er vendt mot sør og har gode solforhold. Begge boligene har med høyeffektiv varmegjenvinner, og hver bolig har solfanger på sydveggen. Dette gjør at cirka 90 prosent av varmen blir i huset. Noen av gevinstene er lave strømregninger, ren inneluft og mulighet for gunstig finansiering gjennom Husbanken.


Delegasjonen fra Universitetet i Agder (UiA) Grimstad, linjen for energidesign. Fra venstre: Universitetslektor og lærer Magne Våge, Jan Raanes, 1. ammansuensis Henrik Kofoed Nielsen, Doris Poll-Bergendoff og Linn Borgersen.

- Det er spennende å bygge lavenergiboliger, spesielt å være tidlig ute med en byggestandard som vi tror har kommet for å bli, sier utbygger og arkitekt Bengt G. Michalsen. Han er også engasjert i et større prosjekt i Lier kommune med over 200 boligenheter fordelt på eneboliger, rekkehus og terrassert bebyggelse.

Michalsen sier at plassering av boligene i forhold til sola, forvarming av inntaksvann og det å være nøye med plasten eller diffusjonssperrene, er tre viktige elementer for å komme ned på et energinivå som kreves for å kunne kalle det et passivhus.Etter befaring på byggeplassen ble prosjektet presentert i et frokostmøte hos utbygger Michalsen i Grimstad sentrum. Her fikk deltakerne høre mer om tekniske løsninger og utfordringer som utbyggeren har møtt underveis i prosessen. To av de interesserte var Willy Gundersen og Jørn Samuelsen fra Agderbygg i Arendal. De synes kombinasjonen befaring og frokostmøte fungerer veldig bra.

- Det er synd ikke flere er med. Byggebransjen jobber tradisjonelt, og når endringer må til er det få som ønsker å være tidlig ute. Vanligvis er slike samlinger kun teori og bilder, og da er det fort å glemme ting. Når vi kan se løsningene og ta på bygningen og deretter få teorien presentert, så blir det hele mye tydeligere. Vi blir også mer bevisst på viktigheten av nytenkning som gjør at vi lettere kan ta dette i bruk i etterkant, sier kollegene fra Agderbygg.

Boligene på Søm er planlagt å stå ferdige nærmere sommeren 2009. Du kan følge utviklingen av passivhusene på på utbyggers hjemmeside bgm.no.

Av Kim A.Johnsen