Selvforsynt med energi i landets første nullhus

Rett i vannkanten ved Mårvann i Froland, Aust-Agder, ligger det som er Norges første nullenergihus. Huset heter nullenergihus fordi det produserer like mye energi som det har behov for per år. Dermed kan to fornøyde huseiere være selvforsynt med energi.

Wenche Nordli og Martin Østensen flyttet inn høsten 2012, og nå har de allerede to års erfaring fra hvordan det er å bo i et nullenergihus. På Agder Woods siste frokostmøte om huset fikk de oppmøtte høre erfaringene deres så langt.

Fra passivhus til nullenergihus med solenergi
Ekteparet ønsket seg en solid og energigjerrig enebolig. Østensen hadde fattet interesse for passivhus og bestemt seg for varmepumpe. Men etter forslag fra BGM Arkitekter endte de opp med å skulle bygge seg et nullenergihus, med solenergi som hovedenergikilde.

60 m2 solceller på taket, solfangere som varmer opp vann til tappevann og gulvvarme, samt en gråvannsvarmegjenvinner (som bruker varmen fra avløpsvann til forvarming av tappevann) sørger for energiforsyningen. Huset leverer strøm til nettet når det er solrike perioder med overproduksjon, og strømmen kjøpes tilbake om vinteren når det er mindre sol.

 


Foto: Agder Wood

Boligen har en jevn og god varme om vinteren, og ekteparet trenger bare å fyre opp en biopeis på ekstra kalde dager. – Jeg har båret nok ved i livet! Nå er det biopeis med pellets som gjelder, sier Martin Østensen. I tillegg til å skape et godt inneklima, er den balanserte ventilasjonen forbausende stillegående. – Huset er veldig stille. Den eneste lyden vi hørte da vi kom inn der i starten var klukkingen fra kjøleskapet, forteller Østensen.

Strømforbruket går i null
Etter to års bruk er det nå klart at huset faktisk går i null over året. Strømregningen for 2013 var på 11.367 kroner, og av dette var 7.552 kroner nettleie. Imidlertid går noe av strømmen til oppvarming av en badestamp på tunet til ekteparet Nordli/Østensen, samt til to pumper som betjener privat vannanlegg og kloakkanlegg. – Hvis vi setter grensesnittet i husveggen og bare måler hva som er kjøpt av strøm og hva som er produsert av strøm, går huset i null i drift over året, sier arkitekt Bengt G. Michalsen til Teknisk Ukeblad. Første år kan uansett regnes som en testperiode, siden det tar tid å lære seg å bruke et nullenergihus. Ifølge Martin Østensens ferskeste tall, vil energiregnskapet for 2014 se enda mer lovende ut.

Prosjektet har fått kompetansetilskudd fra Husbanken, og Enova har støttet det med passivhustilskudd. Underveis har det vært et samarbeid med Agder energi rundt leveransen av strøm til nettet, siden det til nå ikke har vært noe etablert system for det.

Presentasjoner fra frokostmøtet 29.10.14:
Presentasjon ved Hemato Eiendom
Presentasjon ved Skjølberg Energiteknikk

Les mer:
Forbildeprosjekt hos Husbanken - detaljopplysninger
Se også bloggen til boligeierne http://nullhus.com/
-Varmepumpe er ikke gunstig på lang sikt