Lavenergi for hundrelapper

Sørlandet Boligbyggelag har renovert nærmere 150 blokkleiligheter og firemannsboliger til lavenergistandard. Pristillegget er bare 400 kroner per måned for hver leilighet.

Det er nyhetsbyrået Newswire som melder dette 10. september. Les hele saken her.

Tinnbo borettslag. Foto. Sørlandet Boligbyggelag

– Hvis man likevel skal skifte råtne vinduer og dårlig panel i eldre boliger, kan det lønne seg å ta rehabiliteringen et hakk videre slik at bygningen får lavenergistandard, sier teknisk sjef Odd Helge Moen i Sørlandet Boligbyggelag (SBBL) til Newswire. De to siste årene har de renovert nærmere 150 blokkleiligheter og firemannsboliger i flere borettslag i Kristiansand, og regnestykkene ser gunstige ut.

– Mange er skeptiske til energitiltak i eldre boliger og tror at det vil koste skjorta. Faktum er at det ikke koster så mye ekstra hvis man tar det i forbindelse med renovering, sier Moen.

Redusert med 85 prosent

Tinnbo Borettslag i Kristiansand renoverer nå 11 boligblokker fra 1970-tallet.

– Fordi alle energiøkonomiseringstiltakene blir gjort samtidig med rehabiliteringen, kommer merutgiftene på rundt 400 kroner måneden for hver leilighet, sier Odd Helge Moen. De 114 leilighetene i borettslaget har fått nye trelags vinduer med energiglass og nye dører. Vegger og tak er etterisolert, og leilighetene har fått moderne ventilasjonssystem som gjenvinner varmen.

Renoveringsprosjektet er finansiert med gunstige lån i Husbanken og med støtte fra Enova. I regnestykket er også lavere strømutgifter tatt med.

– Utgiftene til oppvarming av boligene reduseres med hele 85 prosent. Mens leilighetene før renoveringen brukte 234 kWh per kvadratmeter til oppvarming, er de nå nede i 35 kWh. Det gir kraftig utslag på strømregningen.

De fleste leilighetene er ferdig rehabilitert, og de siste ferdigstilles i løpet av høsten 2010.

Tidligere omtale av SBBLs renoveringsprosjekter