Godt og varmt i sprengkulde

Når gradestokken krøp ned til -21 grader i desember holdt passivhuset stabilt rundt +21 grader inne, og det uten tilleggsoppvarming. Kari og Runar Røyseth synes de har gjort et lurt kjøp.

Paret var lei av å fyre for kråkene i sin 50-talls enebolig på Fevik og kjøpte Sørlandets første passivhus i oktober i fjor. Det superisolerte og tette huset har stått til forventningene.


Runar og Kari Røyseth synes de har gjort et passivkupp med sin nye energigjerrige tomannsbolig på Søm i Grimstad.
Foto: Kim A. Johnsen, Husbanken Region sør.

- Jeg har lett for å fryse, så dette er helt fantastisk. Huset holder en jevn og komfortabel varme selv om temperaturen ute varierer kraftig, forteller Kari Røyseth. På de aller kaldeste desemberdagene satt de et par små ovner på lunk, en liten ekstravarme som holdt seg lenge.

Halverte strømutgifter
Med 40 cm isolasjon i veggene, 30 cm i gulv og 50 cm i tak holder huset på varmen selv. Supertette vegger hindrer lekkasje av kald luft utenfra og varm luft innenfra. Solfangerne skal sørge for 70 prosent av varmebehovet til tappevann og komfortvarme, i tillegg til at huset også utnytter varmen i gråvannet gjennom varmtvannstanken. Solfangerne på ytterveggen som skal ta opp den passive energien er ikke helt ferdig enda.

- Strømutgiftene våre er nesten halvert selv om vannet foreløpig varmes opp med strøm alene. Utgiftene vil reduseres ytterligere når solfangerne er koblet til. Før brukte vi mye ved og måtte fyre opp i peisen fra morgenen av for at huset skulle bli varmt nok til kvelden, forteller Runar.

 
21,3 grader er det laveste Kari Røyseth har målt i sitt nye passivhus siden oktober i fjor - uten tilleggsoppvarming. 
Foto: Kim A. Johnsen, Husbanken Region sør

Naturlig ventilasjon
Boligen har naturlig ventilasjon som slipper inn frisk luft gjennom ventiler når Co2 nivået blir for høyt. Det lille drivhuset utenfor med murvegg fungerer som et slags varmebatteri som forvarmer lufta 3-4 grader før den slippes inn i huset.

- Før ventilasjonsanlegget kom i gang rett før jul var det litt innestengt og trykkende luft i huset. Nå er det mye friskere, sier Runar. Han er spent på om det blir altfor varmt i sommerhalvåret, men regner med at solavskjerming og god gammeldags lufting vil gjøre susen.


Runar viser den termiske veggen i drivhuset som forvarmer innlufta på vinteren. På sommeren blir lufta kjølt ned noen grader ved at den suges inn i en ventil i skyggen bak drivhusveggen og inn i huset.
Foto: Kim A. Johnsen, Husbanken Region sør

Fakta om Sørlandets første passivhus:

* Bygget i 2009 av arkitekt Bengt G. Michalsen og HeMaTo Eiendom.
* Del av tomannsbolig på 157 m2 BRA
* Simulert strømforbruk til oppvarming 2.355 kWh per år (15 kWh/m2/år)
* Utbygger har arrangert frokostmøter for byggebransjen i samarbeid med Husbanken Region sør.