Gode råd er ikke alltid dyre

I blant er de faktisk helt gratis! Naturvernforbundet har mottatt kompetansetilskudd fra Husbanken for å kurse studenter som skal gi energirådgiving til boligeiere. I løpet av februar skal studenter ved Høgskolen i Bergen gjennomføre over 50 energirådgivningsoppdrag.

Tiltaket heter «Ingeniørstudent til unnsetning» og er del av prosjektet «Energismart bolig Hordaland». Kompetansemidlene går kompetanseheving hos studentene, og  det er Naturvernforbundet i samarbeid med Hordaland fylkeskommune, Norsk VVS energi- og miljøteknisk forening, Bergen kommune og Husbanken som står bak prosjektet. 

Kurset og klare til å gi råd

53 studenter fra bygg og energiteknologi ved Høyskolen i Bergen (HiB) har gjennomført et intensivt energirådgiverkurs med vekt på energitiltak, fornybar oppvarming og praktisk energirådgivning.
I februar vil de utføre rådgivningsoppdrag hjemme hos 50–70 boligeiere i Bergen. Først kommer de på befaring, går gjennom boligen og behov sammen med eier. Deretter lager de en enkel rapport med forslag til konkrete energismarte tiltak.

Med pressen på slep

Førstemann ut til å få gode energisparingsråd var avdelingsdirektør Solveig Paule ved Husbanken vest. Allerede før hun hadde kommet hjem stod tre ivrige studenter og en journalist fra Bergens Avisen i entreen hennes og diskuterte løsninger for trekkfulle vinduer. Paule og familien bor i et murhus fra 1928, og et av tipsene Paule fikk av ingeniørstudentene var å etterisolere vinduskarmene.

– Tiltakene i huset vårt er gjort litt stykkevis og delt, forteller Paule som synes det er interessant å høre hva studentene tenker. – Det beste med å samarbeide med studenter er at de er åpne for nye løsninger og kommer opp med nye ideer. Senere kan de bringe nye tanker ut i etablerte miljøer. Det er hos studentene holdningsendringene begynner. 


Faksimile fra Vest24 02.02.2016. 

Fortsatt mulig å få rådgivning

Prosjektleder i Naturvernforbundet Silje Østerbø sier til Bergensavisen at det fortsatt er mulig for folk å få gratis energirådgivning av studentene, og hun håper flere boligeiere vil melde seg på.