Aktivt om sommeren - passivt om vinteren

På Stjørdal i Nord-Trøndelag har firmaet Framtidens Aktivhus oppført en enebolig som passivhus. Små justeringer gjør at huset opptrer aktivt i varme perioder. – Vi kaller det for et aktivt passivhus, sier prosjektleder Richard Ligård i Framtidens aktivhus.

På mange måter kan man si at det første aktivhuset på Stjørdal vil bli en slags hybrid mellom et passivt og et aktivt hus. I taket er det plassert vinduer som har noe høyere enn kravet til passivhusstandarden. Bakgrunnen for dette valget er at de skal sørge for varme til boligen på dager med sol. Når sola går ned dekker såkalte screens for rutene slik at varmen holdes i boligen utover kvelden og natta. Om det blir for varmt i huset så åpner takvinduene ved hjelp av et styringssystem som regulerer temperaturen i huset. - Huset skal fungere aktivt om sommeren, og passivt på vinteren, sier Richard Ligård.


Se video med intervju av Richard Ligård

Vindusflatene utgjør 25 prosent av fasaden og bringer mye dagslys inn i boligen. Gjennomsnittlig for alle vinduer og dører inklusive takvinduene er 0,8. Huset i Stjørdal har et varmetapstall på 0,55, og ligger dermed akkurat på grenseverdien for varmetapstall som benyttes for passivhus. Huset har også blitt trykktestet og endte opp med et resultat på 0,38 på første forsøk, godt under kravet til passivhus. Huset har også oppnådd A-klassifisering etter kravene til energimerking.

På utsiden av huset er det montert solfangere på til sammen 18,5 kvm som sørger for 51 prosent av varmtvannsbehovet til boligen på årsbasis. Den årlige innsparingen fra solfangerne er beregnet til å være rundt 3600 kWh. - På en soldag i mars leverte solfangere væske på 100 grader inn i varmtvannsberederen, sier Richard Ligård.

Ubehandlet tre

I et "rent" aktivhus vektlegges bruk av miljøvennlige materialer som eksempelvis massivt tre og halm. Produkter som involver plast og kjemikalier har man unngått.

- Vi tar utgangspunkt i at byggevarene skal oppfattes som tilgjengelige. Vi har valgt rene naturprodukter der vi kan, og huset har basis i trematerialer. I vår hybridløsning inngår vi flere kompromisser mellom passivhus og aktivhus. Eksempelvis benyttes vi i likhet med passivhus plast som diffusjonssperre. Så lenge vi tar basis i bruk av frisk luft gjennom åpne vindusåpninger, ser vi ingen store ulemper med bruk av plast, sier Richard Ligård.

Både ved innkjøp av materialer og tjenester er lokale leverandører valgt. – Med dette ønsker vi at prosjektet skal ikke bare sørge for kompetanseheving i vår bedrift, men også for andre involverte aktører. At både materialene og tjenestene er kortreist er også en bonus, sier Richard Ligård.

Eneboligen skal fungere som et visningshus for samarbeidende aktører og andre interesserte frem til boligen legges ut for salg på markedet.

Framtidens Aktivhus er et heleid underselskap i Ligaard-gruppen, og er opprettet som et samarbeidsprosjekt mellom Tore Ligaard as og Velux Norge. Huset har før åpningen fått stor oppmerksomhet både på TVNorge, i Dagbladet, Adresseavisen og diverse bransjeblader. Husbanken har støttet prosjektet med kompetansemidler til bærekraftig bolig- og byggkvalitet i 2011.

Les mer i forbildedatabasen


Takhøyden i førsteetasje er på hele 2,70 m, i motsetning til 2,40 m, som er standard. I overetasjen i allrommet er takhøyden nesten fem meter på det høyeste.


18,5 kvm solfangere er montert på fasade og rekkverk som vender mot sydvest eller sydøst. Solfangere drives av væske som varmes opp av sola og i dette tilfellet dekker over halvparten av husets varmtvannsbehov. Den årlige innsparingen er beregnet til å være 3600 kWh.

Fra teknisk rom. Solfangere sørger for foroppvarming av varmtvannet som går inn i varmtvannsberederen.

I boligen er det installert peis i 2. etasje og vedovn i 1. etasje. Det er lagt inn peiskobler som skal gi økt tilluft til huset under opptenning. Pipen er en Leca ventipipe som er tilpasset tette hus med ettersom forbrenningsluften tas ned i pipa og direkte inn i ildstedet..


Badet i boligen er på hele 15 m2 og skal ha tilstrekkelig plass til en stor familie


Interiøret på soverommene består av ubehandlet treverk