Et passivhus blir til

I Melhus kommune i Sør-Trøndelag har Gauldal-bygg Norgeshus bygd Trøndelags første frittstående enebolig etter passivhusstandarden. Eneboligen vil fungere som et demonstrasjonsprosjekt og læringsarena for hele Norgeshus-kjeden. Husbanken følger byggeprosessen med bilder og video.

Fakta om prosjektet: Målet for prosjektet var å bygge et hus som har tynne vegger til et passivhus å være, men samtidig ha lave luftlekkasjer og reduserte kuldebroer. I veggene har Norgeshus Gauldal-bygg benyttet seg av Moelven ISO-3 stendere på 220 mm, sammen med 70 mm innvendig utforing. ISO 3-stenderne har en gjennomgående kjerne med isolasjonsskum (polyuretan) som eliminerer kuldebroer i eneboligen. Mellom ISO-3 stenderne ble det lagt 290 mm isolasjon med ekstrem 33-kvalitet, med på 0,11. Vinduene i eneboligen har en på 0,72. For å tilfredsstille kravet til passivhusstandarden om at 50 prosent av behovet til oppvarming av vann skal være ny fornybar energi ble det innstallert solfangere. Oppvarmingsbehovet dekkes av ei luft til vann-varmepumpe som sørger for vannbåren varme i eneboligen.

Norgeshus Gauldal-bygg har kommet frem til en rekke gode løsninger for hvordan man skal sikre optimal tetthet og god varmeisolasjon i bygget, som du finner på disse sidene.

Du kan lese mer om prosjektet her