Ölsbundt, Østerrike

Ölsbündt er et systemhus i tre for fleretasjebygg og har passivhusstandard. Bygget er et skjelettbygg med standardiserte og prefabrikkerte treelementer i 2,4 m x 2,4 m moduler.

Leilighetene har kun lettvegger innvendig for maksimal fleksibilitet. Underetasjen består av tekniske rom samt parkering til 17 biler. Bygget ble ferdigstilt på kun 4.5 mnd. Bygget vant i 2000 den østerrikske prisen for "Haus der Zukunft"- pris for fremragende fremtidsrettet arkitektur.

Målsettingen for prosjektet var lokal verdiskapning, effektiv byggeprosess, billige leiligheter i kombinasjon med strenge krav til og miljøhensyn. Bygget har en kompakt form uten utspring eller innhugg gir minimal overflate til varmetap. Yttervegger med 350 mmm isolasjon, yttertak med ca. 500 isolasjon og gulv mot parkeringskjeller med ca. 350 mm isolasjon. Relativt lukket fasade mot nord, og åpen fasade mot syd og vest.


Tilluft forvarmes gjennom jordvarmekollektor før den tilføres det balanserte ventilasjonsanlegget. Det er separate ventilasjonsanlegg for hver leilighet, og virkningsgrad gjenvinner er ca. 80 %. Et takmontert solvarmeanlegg dekker 2/3 av tappevannsoppvarmingen.

Oppvarmingsbehovet er simulert til meget lave 7.3 kWh/m2år.
Kostnader: 10.3 mill NOK (1997) totalt og 11.000 NOK/m2. Kostnader var som for tilsvarende referansebygg uten spesielle tiltak i distriktet.

Fakta
Boenheter: 13 leiligheter, 1 kontor
Beliggenhet: Dornbirn, Østerrike
Ferdigstillelse: Mai 1997
Utbygger: Anton Kaufmann, Reuthe + Gerold Ölz
Arkitekt: ArchitecturBüro DI Hermann Kaufmann - Norbert Kaufmann