Frankfurt er passivhus-hovedstaden

Med over 300.000 kvadratmeter passivhus var Frankfurt am Main en naturlig arena for den den 17. internasjonale passivhuskonferansen den 19.-20. april.

-Vi har mer boareal som passivhus pr person enn noen annen by i Tyskland, sa Olaf Cunitz, ordfører og sjefsplanlegger under åpningen av konferansen.
Dette er andre gang at byen er arrangør av den internasjonale passivhuskonferansen, første gang var i 2009.

50000 passivhus over hele verden
I følge Wolfgang Feist, direktør for Passivhusinstituttet som arrangerte konferansen er det bygd ca. 50.000 passivhus over hele verden. -En forutsetning for bredskala implementering av standarden er tilgjengeligheten av relevante opplæringstilbud, både for arkitekter og håndverkere, sa Feist.

Gode opplæringstilbud er noe av det som det uavhengige forskningsinstituttet har jobbet med. I 2007 lanserte Passivhusinstituttet sertifiseringsordningen «Certified Passivhouse Designer». Til sammen 3000 fagfolk i hovedsak fra Europa, er nå sertifiserte av instituttet. En tilsvarende opplæring og sertifiseringsordning for selgere av passivhus ble introdusert for ett år siden, og tilbys nå av en serie kursleverandører over hele verden.

Instituttet har også utviklet planleggingsverktøyet Passive House Planning Package (PHPP) som blir kontinuerlig videreutviklet. Den nye versjonen tar nå hensyn til den populære kombinasjonen av passivhus og fornybar energi. Det EU-finansierte prosjektet PassREg har som mål å optimalisere denne kombinasjonen for ulike regioner, og demonstrere hvordan målene i det europeiske bygningsenergidirektivet kan nås.

Parallelt med konferansen ble det holdt en utstilling som viste systemer, produkter og komponenter for passivhus.


Bildet fra utstillingen viser den kjente svenske «passivhusguruen» og arkitekten Hans Eek som kjenner på forskjellen mellom passivhusvinduer og ordinære vinduer mens direktør for passivhusinstituttet dr. prof. Wolfgang Feist informerer en delegasjon om utstillingen. Foto: Are Rødsjø

Deltakere fra 50 land
Mer enn 1000 passivhus eksperter fra rundt 50 land deltok på konferansen, blant annet delegasjoner fra Kina. En av de første fabrikkbygningene i verden som skal bygges etter passivhusstandarden er under planlegging i den nordlige kinesiske byen Harbin. Fra Norge deltok 25 personer, hvorav to fra Husbanken og ca. 13 fra Høyskolen i Bergen.

Konferansen gikk over to dager og ble gjennomført i fire parallelle sesjoner med i alt 16 ulike tema og i alt 68 presentasjoner. Disse omfatter et bredt spektrum av emner som spente fra isolasjon til solenergianlegg, fra nybygg og rehabiliteringsprosjekter i ulike land til krav til passivhuskriterier i Mexico og Skandinavia.

Aachen i 2013
På dagen etter selve konferansen var det satt opp 9 ulike omvisninger med buss som besøkte ulike prosjekter på tema nybygg og rehabiliteringer av boliger, skoler, kontorbygningen med mere . Den 18. Internasjonale Passivhus-konferansen er planlagt gjennomført i Aachen, Tyskland den 25. og 26. april, 2014.