Bestod trykktesten på første forsøk

Elevene ved byggteknikk på Blakstad vgs bestod første praktiske prøve da passivhuset ble trykktestet. 0,42 luftskifter i timen er langt bedre enn kravet til passivhus på 0,6. Resultatene kom frem på en fagdag om energiøkonomisk bygging som Blakstad vgs arrangerte for fullt hus 14. oktober.

I to år har elever ved Blakstad vgs bygget små passivhus på oppdrag fra Froland kommune. Det første huset ble innflyttet i mars 2011, og de tre siste skal stå ferdig i 2012. Det første trehuset som ble trykktestet etter utvendig tetting oppnådde 0,42 luftskifter i timen, godt under 0,6 som er kravet til et helt ferdig passivhus. Både lærere og elever var veldig fornøyd med resultatet som kommer til å stå som et minne fra pionerprosjektet.

- Det var nettopp dette huset vi var mest spent på, spesielt overgangene mellom elementene, siden alt ble bygget på mål i hallen. Det gode resultatet var helt uventet, men det fungerte som en veldig god eksamen for elevene, spesielt pedagogisk. Det tyder på at vårt sterke fokus på tetthet i undervisningen på byggeplassen har fungert, sier faglærer Sigurd Ødegaard. 

 

Dette huset ble bygget som moduler på skolen og montert opp i løpet av én dag. Noen uker senere oppnådde elevene et trykktestresultat bedre enn passivhuskravet. Foto: Husbanken

Trykktest resultatene kom fram på en fagdag om energiøkonomisk bygging som Blakstad vgs arrangerte 14. oktober. Over 70 fagfolk fra store deler av Aust-Agder satt av en hel dag for å lære om byggteknikk, isolasjon og ventilasjon i fremtidige bygg. En av dem var Rune Tveit Guttormsen, kvalitetsansvarlig i Kruse Smith Entreprenør AS. Han var imponert over elevenes arbeid.
 
- 0,42 er vanvittig bra på første forsøk, og det vil nok bli enda bedre når huset er ferdig. Her har elevene gjort en veldig god tettejobb, og sammen med detaljer og gjennomføringer har det gitt dem veldig viktig kunnskap. Disse elevene er vår framtid, vi hadde ikke klart oss uten dem, sa Guttormsen etter fagdagen.
 

Slik så det ut på tomta 19. oktober hvor de fire kommunale utleieboligene bygges. Det er huset til høyre som fikk det spesielle trykktestresultatet. Huset til venstre ble innflyttet i mars 2011. Alle bygges som passivhus med full universell utforming utvendig og innvendig. Foto: Husbanken