Røroselever la ned grunnsteinen

Det er 5 elever ved bygg- og anleggsteknikk fra Røros VGS som skal stå for tømrerarbeidet i den første av i alt 5 boliger. Elevene har tidligere i høst støpt ei betongplate og støpt ringmur.

På 2 uker har elevene nå bygd 3 av 4 veggmoduler av passivhuset i lokalene til Kjellmark AS i Holtålen. Veggmodulene består av ISO-3 stendere fra Moelven med isolert kjerne som vil redusere kuldebroene. På utsiden er det påmontert asfaltplater og vindfolie som i praksis er ei dobbel vindtetting. Med ei påforing på innsiden vil veggtykkelsen ende opp på 37 cm. I gulv mot grunn er det isolert med 50 cm isolasjon, mens isolasjonstykkelsen i taket vil ende opp på ca 42 cm. Byggherren går for vannbåren varme i alle gulv. I prosjektet skal de borre etter vann som skal kobles på ei vann til vann varmepumpe.


På bildet, fra venstre: Fredrik Moan, Hans K. Erlandsson, Sindre Engseth (holder grunnsteinen som inneholdt avisutklipp, tegninger av husene og navn på elevene), Per Lundereng, John Olaf Kaasen, Vidar Støvne (lærer) og Hallvard Neby (lærer)

Har oppdrag i 5 år

-Jeg har stor tro på dette prosjektet sier faglærer Vidar Støvne ved Bygg- og anleggsteknikk på Røros VGS som skal bistå elevene i byggeperioden. Dette er en kjempefin læringsprosess for oss lærere, elevene og til slutt næringslivet som skal rekruttere denne arbeidskrafta. Det er ekstra motiverende for oss lærere på grunn av realismen i dette prosjektet og kvalitetene i boligen ved at det bygges passivhus. I forhold til elementproduksjon er det lettere å kvalitetssikre arbeidet når vi er innendørs og har 5 elever vi skal håndtere. Det er artig at vi har oppdrag i 5 år fremover. Vi har deltatt på kurs hos Sintef Byggforsk og føler vi er godt skodd for bygging av passivhus, sier Vidar Støvne.

På Røros VGS bidrar elever fra andre linjer i PAL-prosjektet. Medialinja har opprettet en blogg og har bidratt med markedsføring av prosjektet og utarbeidet profileringsartikler. Elevene fikk tildelt et kamera av prosjektleder Erik Wang i PAL som skal benyttes til dokumentasjon av byggeprosessen og til å oppdatere bloggen. http://passivhuset.wordpress.com/

Helse, miljø og sikkerhet

Daglig leder i Kjellmark AS, Trond Schjølberg minnet elevene om HMS-reglementet på byggeplassen. -Innenfor byggegjerdet er vi på byggeplassen og da skal hjelm benyttes, sa Schjølberg.

-Helse, miljø og sikkerhet er noe dere skal lære fra grunnen av. Nå skal dere bygge opp et hus i vinter som skal stå her for all framtid. Husk å følge tegningene og alle spesifikasjonene. Står dere fast på noe så er det bare å ringe oss. Vi skal følge opp både elever og lærere, sa Schjølberg.