Borettslagene i Årdal består i hovedsak av eldre blokker. Alle blokkene har tre etasjer og er bygd i perioden 1950 – 1967, men uten heis. To borettslag i Årdal har i ettertid fått installert heis- og trapperom.
Nasjonalt pilotprosjekt
Heisprosjektet i Årdal er et nasjonalt pilotprosjekt og et satsingsområde for Husbanken. Årdal boligbyggelag (ÅBBL) fikk tilskudd fra Husbanken og dermed var prosjektet i gang.
To borettslag har fått etter-installert heis
Flotane og Sauekvei borettslag, Årdal i Sogn og Fjordane har fått installert 16 heis- og trapperom. Flotane borettslag har 12 oppganger og Sauekvei har 4 oppganger.
Ivar Mekaniske A/S, Hamar har bygd og montert heissjakten
Suksessfaktorer
Pilotprosjektet har blitt til i samarbeid med Årdal Boligbyggelag, NBBL, Årdal kommune, NAV Hjelpemiddelsentral og Husbanken og de aktuelle borettslagene. Alle involverte parter har trukket i samme retning.
- Det ble kartlagt behov for heis i dag og nær framtid og jobbet aktivt mot Nav hjelpemiddelsentral i forhold til trappeheis.
- ÅBBL jobbet aktivt mot hjemmesykepleien for å få oversikt over dagens behov
- Ergoterapeut, behov og dimensjoner på hjelpemidler, bl.a. elektrisk rullestol og manuell rullestol
- Brannsjef, behov for tilkobling av brannvann i hver etasje, brannmeldere, lede/markeringslys
- Strøm for rullestol i trappehus
- Husbanken har dokumentert heisprosjektet i Årdal kommune i video.
En heis koster ca. 3. millioner
Husbanken har vært en aktiv aktør og bistått med både prosjektmidler, tilskudd og lån (grunnlån) på over 22 millioner i tilskudd, samt over en million fra Nav Årdal.
Alle vil bo hjemme lengst mulig og statistikken viser at med heis bor folk minst 10 år lenger hjemme. Installering av heis i dei to borettslagene har hatt positive ringverknader for flere enn beboerne. I tillegg til å komme seg lettere ut og inn i boligen sin, kan folk skrives raskere ut fra sjukehus, fordi de er blitt mer mobile hjemme.