Skogstunet barnehage på Askøy er bygget på naturtomtens premisser. Den direkte adkomsten fra hver avdeling gjør tilgangen til uteareal lett tilgjengelig for barn med ulike forutsetninger.
Prosjektbeskrivelse
Bygningen ligger som et Y-formet volum, orientert mot nordøst og sydvest. Tomtens topografi har vært premissgiver til byggets plassering og utforming. Det har vært et mål å bevare tomtens karakter gjennom ukonvensjonell arkitektonisk utforming og landskapsbevarende tiltak.
Hovedfunksjonene er plassert i to kjernevolumer som danner en tverrforbindelse mellom de to langsidene av bygget. Utearealer i syd til innvendig felles lekeareal og transportareal i nord knytter byggets funksjoner sammen. Som et naturlig forløp av denne ligger et fellesområde som strekker seg over to etasjer.
Barnehagen består av seks hoveddeler; fem barnehageavdelinger, administrasjon, en fellesdel med leke-/transportareal og allrommet.
Tiltak
Universell Utforming
fremkommelighet / orienterbarhet

Adkomst via rampen eller direkte til terreng
Fotografi: Cato Mørner, Cubus Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus AS (ARK)/Arkitektgruppen Cubus AS (LARK)

Inngang i ulike farger
Fotografi: Atle Kårstad Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus AS (ARK)/Arkitektgruppen Cubus AS (LARK)

Lekehytter og sykkelsti
Fotografi: Gunn Helen Daaland, Husbanken Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus AS (ARK)/Arkitektgruppen Cubus AS (LARK)

Lekesone
Fotografi: Atle Kårstad Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus AS (ARK)/Arkitektgruppen Cubus AS (LARK)
Det har vært en viktig forutsetning å ivareta universell utforming, også i utearealene.
Hver avdeling har direkte tilgang til utearealene og utearealene er slik tilgjengelig for barn med ulike forutsetninger. Stedene nærmest bygget er lettest tilgjengelige og skal oppleves som trygge og ufarlige. Forskjellige stier i terrenget oppmuntre barna til å oppdage omverden og inviterer til små og store ekspedisjoner.
De minste barna har adkomst direkte fra de trygge og oversiktlige lekearealene nært bygget. Avdelingene med større barn har adkomst via svalgangen som går langs hele bygget. En stor rampe knytter svalgangen til utearealer og parkering i nordøst. Den gir universell tilkomst til barnehagens ytre og mest spennende lekesoner. Rampen i seg selv er en oppholdssone som er i kontakt med store deler av utearealet. Rampen blir en del av et større system av stier og hengebroer og gjør at man enkelt kan ferdes rundt på den store naturtomten. Den lange rampen sikrer også adkomst til de mer perifere lekearealene på tomten.
Topografi
park- og grøntareal

Fotografi: Cubus/Cato Mørner Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus AS (ARK)/Arkitektgruppen Cubus AS (LARK)

Rampe
Fotografi: Atle Kårstad Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus AS (ARK)/Arkitektgruppen Cubus AS (LARK)

Gård
Fotografi: Cubus/Cato Mørner Arkitekt: Arkitektgruppen Cubus AS (ARK)/Arkitektgruppen Cubus AS (LARK)
For å kunne bevare det naturlig kuperte terrenget, har det vært lagt vekt på at barna skal kunne komme til de ulike lekesoner via tilrettelagte alternative stier og broer.