Seiersbeviset på plass i Vennesla

Det synlige beviset for at Vennesla bibliotek og kulturhus er Norges høyest dekorerte bygg i 2012 ble avduket av ordfører Torhild Bransdal 6. september. Bygdas nye møteplass og arkitektfirmaet Helen & Hard AS har høstet en rekke priser og hederlig omtale verden over.

Ordfører Bransdal var synlig stolt når hun mottok prisen 4. juni. Minst like stolt var hun over å avduke plaketten som skal henge i bibliotek og kulturhuset så lenge bygget står der. Et 50-talls tilskuere hadde benket seg foran amfiet for å overvære seremonien.

Se bildeserie fra Vennesla bibliotek og kulturhus på Ecobox.

Ordfører Torhild Bransdal avduket 6. september det synlige beviset på at Vennesla bibliotek og kulturhus er vinner av Statens Byggeskikkpris 2012. Foto: Kim A. Johnsen/Husbanken

Satset alt

-Jeg er stolt av at vi turte. Varaordføreren og jeg satset hele vår politiske karriere på dette prosjektet, og det har blitt mye bedre enn hva vi trodde på forhånd, sa Bransdal etter avdukingen.

Allerede ved nedleggelsen av grunnsteinen prediket ordføreren at venndølene kom til å bli stolte av bygget og at det ville bli et forbilde som mange andre ville komme og se på.

-Jeg flesket til den dagen, og det har gått overmåte bra. Byggeskikkprisen var ikke til å tenke på en gang, men nå henger beviset her, og vi synes det er veldig fortjent, sier ordføreren.

Les også Vennesla Tidenes omtale av seremonien.

Husbankens sjefsarkitekt Svein Hoelseth gratulerte. Foto: Kim A. Johnsen/Husbanken
På tide

Sjefsarkitekt i Husbanken, Svein Hoelseth representerte prisutdeleren og juryen på plakettavdukingen. Han synes det var på tide at et bibliotek nådde helt opp.

-Vi har ikke hatt en vinner i denne kategorien siden 80-tallet, så det var på tide. Dette er et solid forbilde i bibliotekdiskusjoner rundt om i landet, sa han før han lese juryens begrunnelse og viste de andre finalistene som Vennesla konkurrerte mot.

-Gratulerer til alle som har stått bak prosjektet, brukerne, gjester og til innbyggerne i Vennesla, gratulerer, avsluttet Hoelseth.

Byggeskikkprisutstilling

Samtidig med avdukingen ble også vandreutstillingen til Byggeskikkprisen åpnet etter å ha stått noen uker i Oslo og Drammen. Utstillingen som skal stå i Kulturhuset i tre uker viser årets vinner, finalister og de som fikk hederlig omtale.

Den lokale kulturskolen sto naturlig nok for innslagene mellom alle de store ordene. Et kor bestående av kommuneansatte, noen barnehager, skoler og kulturskoleelever sang Venneslasangen «Mi kjæme heim», og noen av elevene hadde soloinnslag.

-Kulturetaten er endelig samlet igjen siden 2006. Det gamle biblioteket ble drevet på dispensasjon i 40 år før det nye åpnet i år. Bygget er veldig inspirerende, jeg blir glad når jeg kommer på jobb, sier kulturrådgiver Tove Linda Haugstøl,

Byggeskikkprisutstillingen står i inngangspartiet godt synlig for alle som besøker Vennesla bibliotek og kulturhus i september. Foto: Kim A. Johnsen/Husbanken


Statens Byggeskikkpris er ikke den eneste heder som kulturhuset har fått i 2012.

Bygget ble kåret til årets trebyggeri på Byggegallaen i mars.

Det ble også månedens prosjekt i Ecobox prosjektdatabase samme måned.

De har hatt besøk fra hele verden, og noen kulturkritikere i amerikanske flavorwire.com har satt Vennesla bibliotek og kulturhus som verdens vakreste.

Les Byggeskikkprisens juryes begrunnelse og se de andre finalistene.