Vil spre det gode budskapet

Skien: Ove Norschau trives så godt i sitt nye hjem at han nesten ikke vil gå ut. – Jeg går bare rundt og gliser og er så fornøyd, sier «Husdrømmen»-kjendisen etter å ha bodd tre måneder i Infanteriveien 11 B.

Han syntes det var rart å flytte inn i eget hus etter å ha bodd på hybelhuset til Skien Diakonale Senter i tre år.
- Jeg har egentlig hatt det bra siden jeg først kom til kontaktsenteret, men nå koser jeg meg glugg, har nesten fått et nytt liv, sier Ove. Han har blitt tent på livet og fremtiden, og nå vil han spre det gode budskapet.


Bilde: Ove Norschau viser stolt frem sitt nye hjem hvor det er både hjerterom og høyt under taket. Foto: Kim A. Johnsen/Husbanken Region sør

En ny rus
- Det å stå på en scene og fortelle historien min gir meg kick. Jeg trodde det var skummelt å snakke i forsamlinger med folk som steller med sosiale ting og tar viktige beslutninger. Men det har nesten blitt som en rus som tar over for den gamle rusen, forteller han ivrig.


Ove har blant annet vært på Stortinget og reist rundt omkring i landet og fortalt livshistorien sin. Da forteller han hvor viktig oppfølging, brukerstyring, gjeldssanering og andre forberedelser i «På vei til egen bolig» prosjektet har vært. Og ikke minst hva slags livsverdi dette har gitt og hvordan han har det nå. Neste oppdrag er et foredrag på sosialhøgskolen i Oslo.


- Det jeg har vært med på de siste to årene har ført mye med seg, og jeg har lært mye. Jeg bestemte meg for å være med i prosjektet for å gi rusmisbrukere et ansikt, og det kan jeg fortsatt gjøre nå som boligprosjektet og «Husdrømmen» er over, sier Ove.


Nysgjerrige naboer
Byggingen av de fire boligene like utenfor Skien sentrum har vært gjenstand for mange klager og sterk skepsis det siste året. Naboene som klaget forstod etter hvert at de ikke kunne bestemme hva slags privatpersoner som skal bo i nærheten, nå kommer til og med noen av dem på besøk.


Bilde: I det ene soverommet har han rigget seg til med TV-en og koser seg med en film i ny og ne.

- Naboene kommer for å se, de er jo nysgjerrige på oss, da. De vil gjerne se hvordan vi bor vi nye naboene som mange har snakket om, forteller Ove som i løpet av prosessen bestemte seg for å overse alt det negative.

Han og de andre tre ble skjermet for innholdet i klagene inntil Aftenposten omtalte klagebrevene i en artikkel tidligere i år.
- Jeg ble litt irritert over hva folk hadde funnet på å si og klage på uten å kjenne oss. Men jeg klarte å heve meg over det fordi jeg ville ikke at det skulle påvirke det positive som jeg var midt oppi.

- Hvordan synes du veien frem til egen bolig har vært ellers?
- Det har vært en lang vei, ventetiden var slitsom. Når jeg ser tilbake virker det ikke så lenge likevel. Gjennom brukerstyringen har jeg vært nødt til å skape mitt eget hjem, ellers hadde det bare vært en bygning. Gjeldssaneringen var også en svær greie som jeg bare måtte gjennom, sier han og er glad for at han måtte gjøre mye selv og ikke bare sitte der og få alt servert rett i fanget.


Kjendislivet
Via TV-skjermen våren 2009 kunne vi følge Ove og fem andre godt voksne rusmiddelavhengige i Skien og deres vei frem mot egen bolig. «Husdrømmen» og NRK gjorde dem til rikskjendiser noe Ove liker å fleipe med.

- Folk kommer bort og ønsker meg lykke til og sånt, folk jeg aldri har sett før. En dag jeg var på bruktbutikken kom en person og takket meg for at jeg var så positiv. Har også opplevd å få «special price for me» flere ganger. Er jo kjendis, vettu! Som jeg pleier å si når jeg treffer fansen: «Slapp av, det kommer sikkert mer», sier Ove stolt og legger til:

- Selvbildet har økt betraktelig gjennom alt dette. Men det var rart å se filmserien nå etter at jeg har flyttet inn her, jeg er jo ikke bostedsløs lenger!


Bilde: I det ene soverommet har han rigget seg til med TV-en og koser seg med en film i ny og ne. Foto: Kim A. Johnsen/Husbanken Region sør

Fintfolk spiser ofte seint på dagen
Ove Norschau vil heller være som han selv vil være, ikke som andre vil han skal være. Han er på vei til å bli kvitt rusen blant annet ved å sette seg delmål underveis.
- Boligen og alt rundt det er helt avgjørende for å komme videre, det er helt sikkert, veldig viktig, sier han bestemt. Ove synes det er uvant å komme hjem etter en handletur og kunne stelle og ordne i sitt egen hus.


- Det er deilig å kunne unne seg en god middag, i dag blir det seibiff. Fintfolk spiser ofte seint på dagen, avslutter Ove og ler.
Foreløpig er det Skien Diakonale Senter (SDS) som eier de Husbankfinansierte boligene i Infanteriveien 11 og leier ut til de fire guttene. Ove ønsker å eie sin bolig etter hvert når han kan håndtere et boliglån selv